Το δέρμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος σε επιφάνεια και βάρος. Η κατανόηση της βιολογίας και της δομής του δέρματος βοηθά στην αντίληψη της καθοριστικής σημασίας που παίζει η διατροφή στην υγεία του δέρματος.

Το δέρμα μας αποτελείται από δύο κύρια στρώματα: την επιδερμίδα και το χόριο. Κάτω από το χόριο βρίσκεται το υπόδερμα και ο υποδόριος λιπώδης ιστός.

  • Η επιδερμίδα είναι το σχετικά λεπτό, σκληρό και εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Η επιδερμίδα (μαζί με άλλα στρώματα του δέρματος) προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, τους μυς, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα από πιθανούς τραυματισμούς.
  • Αντίθετα, το χόριο είναι ένα παχύ στρώμα ινώδους και ελαστικού ιστού (που αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο, με ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό ελαστίνης) που δίνει στο δέρμα  ελαστικότητα και δύναμη. Το χόριο περιέχει νευρικές απολήξεις, ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες καθώς επίσης θύλακες τριχών και αιμοφόρα αγγεία.
  • • Κάτω από το χόριο βρίσκεται ένα στρώμα λίπους που βοηθά στη μόνωση του σώματος από τη ζέστη και το κρύο, παρέχει προστατευτική επένδυση και χρησιμεύει ως χώρος αποθήκευσης ενέργειας. Το λίπος περιέχεται σε ζωντανά κύτταρα, που ονομάζονται λιποκύτταρα, που περιβάλλονται από ινώδη ιστό.

Το δέρμα έχει 3 κύριες λειτουργίες: προστασίαρύθμιση και αίσθηση.

  • Η κυρία του λειτουργία είναι να δρα ως ένας προστατευτικός φραγμός. Το δέρμα διατηρεί ζωτικές χημικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά στο σώμα παρέχοντας παράλληλα ένα εμπόδιο από την είσοδο επικίνδυνων ουσιών στο σώμα. Παρέχει επίσης μια ασπίδα από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τον ήλιο.
  • Το δέρμα είναι ένα ρυθμιστικό όργανο. Το δέρμα ρυθμίζει διάφορες πτυχές της φυσιολογίας, όπως: τη θερμοκρασία του σώματος μέσω του ιδρώτα και τα μαλλιά και τις αλλαγές στην περιφερική κυκλοφορία και την ισορροπία υγρών μέσω του ιδρώτα. Επίσης είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της βιταμίνης D.
  • Το δέρμα είναι ένα αισθητηριακό όργανο. Το δέρμα περιέχει ένα εκτεταμένο δίκτυο νευρικών κυττάρων που ανιχνεύουν και αναμεταδίδουν αλλαγές στο περιβάλλον. Υπάρχουν ξεχωριστοί υποδοχείς για ζέστη, κρύο, άγγιγμα και πόνο.

Ανακαλύψτε πως μπορείτε να υποστηρίξετε το μεγαλύτερο αυτό όργανο του ανθρώπινου σώματος κάνοντας κλικ εδώ.