ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποιος πρέπει να λαμβάνει συμπληρώματα;

Όποιος ενδιαφέρεται για την υγεία του και την ενίσχυση της υγείας του δέρματος μπορεί να σκεφτεί τη λήψη συμπληρωμάτων για να εξασφαλίσει ότι το σώμα του παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επιπλέον, για άτομα με συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα, η ομάδα μας έχει αναπτύξει στοχευμένες λύσεις για προβληματικό δέρμα, ξηρό δέρμα, γήρανση του δέρματος και πολλά άλλα. Το δέρμα μας παράγει 200 εκατομμύρια δερματικά κύτταρα την ώρα, οπότε είναι σημαντικό να υποστηρίζονται από μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

 

Υπάρχει περίπτωση να το παρακάνω;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα για να αντικαταστήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Δεύτερον, ναι είναι δυνατόν να τοπαρακάνετε, ειδικά αν συνδυάζετε διαφορετικές μάρκες. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι μπορεί να παίρνετε τεράστιες δόσεις από ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα. Η σειρά Advanced Nutrition Programme™ έχει σχεδιαστεί ειδικά για να λειτουργεί σε συνέργεια, ώστε να μπορείτε να συνδυάζετε τα συμπληρώματα της με ασφάλεια. Εάν λαμβάνετε άλλα συμπληρώματα διατροφής και έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας.

 

Μπορώ να λαμβάνω ταυτόχρονα διαφορετικά συμπληρώματα;

Ναι, φυσικά! Ο συνδυασμός των συμπληρωμάτων μας δεν θα επηρεάσει τον τρόπο που λειτουργούν, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετικό, καθώς οι βιταμίνες και τα μέταλλα συχνά βασίζονται το ένα στο άλλο για να λειτουργήσουν σωστά. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι καλό να λάβετε μια πολυβιταμίνη και ευεργετικά βακτήρια ως θεμέλιο και στη συνέχεια να συμπεριλάβετε άλλα συμπληρώματα. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής με το κυρίως  γεύμα και όχι με άδειο στομάχι.

 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή της ημέρας για να λάβω ένα συμπλήρωμα διατροφής;

 

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να λάβετε τα περισσότερα συμπληρώματα με τρόφιμα, καθώς αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση θέλει να αφομοιόνουμε και να απορροφούμε θρεπτικά συστατικά. Σας συνιστούμε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα με ένα κύριο γεύμα, καθώς αυτό εξασφαλίζει καλύτερη απορρόφηση. Αυτό μπορεί να είναι πρωϊνό, γεύμα ή δείπνο ανάλογα με το διαιτολόγιό σας. Το σημαντικό είναι να λαμβάνετε τα συμπληρώματά σας σε καθημερινή βάση.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να μπείτε σε μια ρουτίνα, οπότε ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Ορίστε μια καθημερινή υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας.
  • Κρατήστε τα συμπληρώματά σας στην εργασία ή στο γραφείο σας, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα από τα κουτιά ταξιδιού της Advanced Nutrition Programme™ για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας την καθημερινή σας μερίδα.
  • Ανακαλύψτε τα Skin Boxes μας, όπως το Skin Ultimate ή το Skin Moisture IQ τα οποία διαθέτουν βολικούς καθημερινούς λοβούς που λειτουργούν ως ημερήσια μερίδα συμπληρωμάτων.

Ποια συμπληρώματα είναι κατάλληλα για μένα;

Μπορείτε να κάνετε την αναζήτηση στην ιστοσελίδα μας με κριτήριο τη δερματική κατάσταση που σας απασχολεί. Υπάρχει επίσης ένας σύντομος οδηγός που θα σας καθοδηγήσει. Εάν εξακολουθείτε να έχετε ενδοιασμούς, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για συμβουλές.

 

Μπορώ να παίρνω τα συμπληρώματα κάθε δεύτερη μέρα;

Για καλύτερα αποτελέσματα η συνέπεια είναι το κλειδί, γι ‘αυτό σας συνιστούμε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής σας σε καθημερινή βάση. Εάν ξεχάσετε να λάβετε τα συμπληρώματά σας για μια μέρα δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά συνεχίστε να τα λαμβάνετε κανονικά από την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει λόγος να διπλασιάσετε τη δόση.

 

                                                                                            Είναι ασφαλές για τα παιδιά να λαμβάνουν συμπληρώματα;

Είναι ασφαλές για τα παιδιά να λαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένα συμπληρώματα για παιδιά. Η γκάμα των συμπληρωμάτων μας έχει σχεδιαστεί για 16 ετών και άνω.

                                                                                                     Είναι τα συμπληρώματά σας κατάλληλα για vegan;

Έχουμε πολλά συμπληρώματα κατάλληλα για vegan. Η λίστα συστατικών για κάθε προϊόν αναφέρει αν είναι κατάλληλο για vegan.

Είναι τα συμπληρώματά σας κατάλληλα για χορτοφάγους;

Έχουμε πολλά συμπληρώματα κατάλληλα για χορτοφάγους. Η λίστα συστατικών για κάθε προϊόν αναφέρει αν είναι κατάλληλο για χορτοφάγους.

Δοκιμάζετε τα συμπληρώματα σε ζώα;

Όχι, δεν κάνουμε δοκιμές σε ζώα. 

Έχω πρόβλημα με την κατάποση δισκίων και καψουλών, τι κάνω;

Κατά γενικό κανόνα, τα συμπληρώματα είναι διαθέσιμα σε μορφή κάψουλας, softgel ή δισκία.  Για τις κάψουλες, οι ειδικοί μας συνιστούν να τις ανοίγετε και να αναμίξετε τη σκόνη με κάποια τρόφιμα όπως γιαούρτι ή σε ένα ποτήρι χυμό και αν μπορείτε να αντέξετε τη γεύση μπορείτε ακόμη και να το αναμίξετε σε λίγο νερό. Απλά θυμηθείτε να φάτε / πιείτε το μείγμα αμέσως καθώς η κάψουλα έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα συστατικά από το φως και τον αέρα και μόλις αφαιρεθεί αυτό, θα αρχίσουν να υποβαθμίζονται.

Αισθάνομαι ναυτία μετά τη λήψη συμπληρωμάτων, τι πρέπει να κάνω;

Αυτό μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό εάν παίρνετε συμπληρώματα με άδειο στομάχι ή σε ένα γεύμα που δεν περιέχει αρκετό φαγητό π.χ.: μια φέτα ψωμί. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε συμπληρώματα με ένα κύριο γεύμα που περιέχει λίγο λάδι ή λίπος για καλύτερη απορρόφηση. 

Γιατί πρέπει να λαμβάνω συμπληρώματα; Δεν μπορώ να πάρω όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζομαι από τα τρόφιμα;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά μας από τα τρόφιμα, αλλά δυστυχώς, αυτό μπορεί να είναι πρόκληση. Λόγω των αλλαγών στη γεωργία και των αλλαγών στις διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η αποθήκευση και η επεξεργασία των τροφίμων, το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων έχει μειωθεί.

Μια ανάλυση του Υπουργείου Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύπτει ότι η ποσότητα μαγνησίου στα λαχανικά έχει μειωθεί κατά 24% μόλις τα τελευταία 70 χρόνια. Το ασβέστιο έχει μειωθεί κατά 27%. Ο σίδηρος στο κρέας έχει μειωθεί κατά 54%. Το σελήνιο (βασικό αντιοξειδωτικό) στα φρέσκα τρόφιμα έχει μειωθεί κατά 50%.

Η National Diet and Nutrition Survey (Εθνική Έρευνα Διατροφής ) που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία για λογαριασμό του Food Standards Agency και του Department of Health (Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων και του Υπουργείου Υγείας) αποκαλύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών ηλικίας 19-64 ετών δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών και το 59% δεν λαμβάνουν καν τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Α.

 

Τι σημαίνει NRV στην ετικέτα του προϊόντος;

Υπάρχουν πολλές συντομογραφίες στον κόσμο της διατροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής, οπότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση η κατανόηση της επισήμανσης της συντομογραφίας RDA (Συνιστώμενη Επιτρεπόμενη Ημερήσια δόση) που έχει χρησιμοποιηθεί συνήθως στις ετικέτες των συμπληρωμάτων διατροφής και αυτός ο όρος έχει αντικατασταθεί με NRV που είναι μια συντομογραφία της ‘Θρεπτικής Τιμής Αναφοράς’. Τα NRV ορίζονται για 13 βιταμίνες και 14 μέταλλα για τους σκοπούς της επισήμανσης των τροφίμων και αποτελούν επίπεδα καθοδήγησης της ΕΕ σχετικά με την ημερήσια ποσότητα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών που χρειάζεται ο μέσος υγιής άνθρωπος για την πρόληψη της ανεπάρκειας.

Οι ετικέτες συμπληρωμάτων διατροφής απαριθμούν  τα συστατικά που περιλαμβάνονται στο προϊόν και δίνουν το ποσοστό της τιμής NRV (% NRV) που περιέχεται στο συμπλήρωμα π.χ. βιταμίνη C, 80mg, 100% NRV.

Μπορούν τα συμπληρώματα να αλληλεπιδρούν με συνταγογραφούμενα φάρμακα;

Ναι, μπορούν. Εάν παίρνετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα, επικοινωνήστε με το Γιατρό σας ή τον Επαγγελματία Υγειονομικής Περίθαλψης εάν μπορείτε να πάρετε το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής που σκέφτεστε παράλληλα με το φάρμακό σας.

   Υπάρχουν διαφορές μεταξύ συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμάκων;

Ναι,  τα συμπληρώματα διατροφής της Advanced Nutrition Programme™ δεν προορίζονται για τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας. Τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία ασθενειών και συνταγογραφούνται από γιατρούς και φαρμακοποιούς.

 Μπορώ να εμπιστευτώ τους ισχυρισμούς υγείας που γίνονται στην ετικέτα του προϊόντος;

Ναι, μπορείς. Όλοι οι ισχυρισμοί μας που κάνουμε για τα προϊόντα μας είναι εγκεκριμένοι ισχυρισμοί της EFSA. Η European Food Safety Authority (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων που στηρίζουν τους ισχυρισμούς για την υγεία.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα είναι στην πραγματικότητα στο προϊόν;

Όπως αποδεικνύεται στην ενότητα Brand Story , η ποιότητα είναι ο βασικός πυλώνας της Advanced Nutrition Programme™. Ως αποτέλεσμα, η τριπλή δοκιμή κάθε παρτίδας που παράγεται βεβαιώνει ότι λαμβάνετε ακριβώς αυτό που λέει στην ετικέτα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ποιότητας, επισκεφθείτε την ενότητα Brand Story.

Πώς μπορώ να πω ότι λαμβάνω ένα συμπλήρωμα διατροφής καλής ποιότητας;

Όπως και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η ποιότητα συνοδεύεται από ένα κόστος. Τα φθηνότερα συμπληρώματα είναι συνήθως λιγότερο ακριβά για κάποιο λόγο λόγω της επιλογής συστατικών, της δραστικότητας και των δοκιμών. Σε γενικές γραμμές, οι μορφές θρεπτικών ουσιών μπορεί να μην απορροφώνται εύκολα ή να χρησιμοποιούνται χαμηλότερες ποσότητες. Μπορούν να προστεθούν πολλοί μη απαραίτητοι bulking agents και excipients. Η δοκιμή κάθε παρτίδας για να διασφαλιστεί ότι τα σωστά επίπεδα θρεπτικών ουσιών βρίσκονται σε κάθε κάψουλα είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία και θα επηρεάσει την τιμή. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής δεν το κάνουν αυτό και δεν υπάρχει καμία απαίτηση στη βιομηχανία να δοκιμάσουν πραγματικά.

Ένα μεγάλο βαρόμετρο για την ποιότητα είναι με το απαραίτητο συστατικό λιπαρών οξέων Ωμέγα-3. Το Ωμέγα 3 προέρχεται από ψάρια και αξιόπιστες εταιρείες θα απαριθμούν στην ετικέτα ότι το ιχθυέλαιο έχει ελεγχθεί για ακαθαρσίες (π.χ. ρύποι από τη θάλασσα), έχει καθαριστεί ή κάτι τέτοιο. Αν δεν είναι στην ετικέτα, οι πιθανότητες είναι ότι αυτό δεν έχει γίνει.

Η ετικέτα θα πρέπει να απαριθμεί την αξία όλων των θρεπτικών συστατικών καθώς και να απαριθμεί τα πλήρη συστατικά. Όσο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά απαριθμούν τόσο το καλύτερο.

Ενθαρρύνουμε τα άτομα να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα οικολογικά πρότυπα και τα πρότυπα βιωσιμότητας των κατασκευαστών που αναδεικνυούν την αφοσίωση στην υγεία του πλανήτη μας και εσάς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ποιότητας, επισκεφθείτε την ενότητα Brand Story.

Όλα τα συμπληρώματα διατροφής δοκιμάζονται για να βεβαιωθούν ότι είναι αποτελεσματικά;

Όχι, αυτό δεν είναι απαίτηση της βιομηχανίας, so brands that do test go above and beyond. H ομάδα στην Advanced Nutrition Programme™ συμμετάσχει σε αυστηρές διαδικασίες δοκιμών που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του κλάδου και οι πλήρεις πληροφορίες εμφανίζονται στην ενότητα Brand Story. Η ομάδα ολοκληρώνει επίσης περιπτωσιολογικές μελέτες για να παρουσιάσει αποτελέσματα σχετικά με διάφορες παραμέτρους του δέρματος και να σας προσκαλέσει να επισκεφθείτε την ενότητα Skin Research για να ανακαλύψετε πλήρεις λεπτομέρειες και αποτελέσματα.

Υπάρχει κάποια έρευνα που αποδεικνύει ότι η λήψη από του στόματος συμπληρωμάτων για την περιποίηση της επιδερμίδας έχει οφέλη σε σχέση με την παραδοσιακή τοπική εφαρμογή, όπως οι ενυδατικές κρέμες;

Έρευνα από το British Journal of Nutrition το 2006 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λήψη από του στόματος συμπληρώματων έχει πολλά οφέλη σε σχέση με την τοπική εφαρμογή. Υποστηρίζει τη σημασία των συμπληρωμάτων που τροφοδοτούν το δέρμα σε ολόκληρο το σώμα, σε μια εύκολα απορροφήσιμη μορφή και τα οποία μπορούν να θρέψουν ακόμη και τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Κατά γενικό κανόνα, η ομάδα υποστηρίζει ένα πρόγραμμα περιποίησης δέρματος 360 μοιρών που συνδυάζει συμπληρώματα με επαγγελματικές θεραπείες υψηλής ποιότητας, τοπική περιποίηση της επιδερμίδας και μακιγιάζ.

Πώς είναι πιο αποτελεσματικός ο συνδυασμός συμπληρωμάτων με τοπικές θεραπείες περιποίησης της επιδερμίδας από τη χρήση μόνο τοπικών θεραπειών

Μια πρόσφατη έκθεση από το British Journal of Nutrition ανέφερε ότι η λήψη συμπληρωμάτων έχει πλεονεκτήματα έναντι των κρεμών για τη φροντίδα του δέρματος: τα θρεπτικά συστατικά είναι πιο απορροφήσιμα. Τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στα κύτταρα του δέρματος σε όλο το σώμα (όχι μόνο εκεί που βάζετε την κρέμα) και θρέφουν ακόμη και τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος όπου οι κρέμες δεν μπορούν να φτάσουν. Ενθαρρύνουμε μια προσέγγιση 360 μοιρών στην περιποίηση της επιδερμίδας συνδυάζοντας συμπληρώματα και υγιεινή διατροφή με θεραπείες υψηλής ποιότητας, τοπική περιποίηση της επιδερμίδας και μακιγιάζ. Θυμηθείτε, το δέρμα είναι το τελευταίο όργανο που λαμβάνει πραγματικά βιταμίνες και μέταλλα, καθώς το σώμα δίνει προτεραιότητα σε άλλα όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι μύες κ.λπ. Έτσι, εάν η διατροφή είναι χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά, το δέρμα θα υποφέρει πρώτα.

 Πώς είναι εγγυημένα τα θρεπτικά συστατικά για να φτάσουν στο δέρμα και να μην πάνε πρώτα στα όργανα;

Το σώμα σας θα δίνει πάντα προτεραιότητα στα θρεπτικά συστατικά για να πάει στα όργανα που σας κρατούν ζωντανούς, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλός σας, ειδικά αν είστε ανεπαρκείς σε ορισμένα. Έχουν γίνει ερευνητικές μελέτες σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζονται ορισμένες βιταμίνες για να φτάσουν στο δέρμα και για μερικές από αυτές έχει αποδειχθεί ότι είναι μόλις 12 ώρες για να εμφανιστούν στην επιδερμίδα, για άλλους μπορεί να είναι περισσότερο από 21 ημέρες. Όταν πρόκειται για την ανάπτυξη προϊόντων της  Advanced Nutrition Programme™, η ομάδα μας επιλέγει θρεπτικά συστατικά με μια συγγένεια με το δέρμα όπως υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια, βιταμίνη Α και D, ωμέγα 3 και 6, εκχυλίσματα φυτών και πολλά άλλα. Όλοι οι συνδυασμοί προϊόντων μας βασίζονται σε έρευνα ανεξάρτητων κλινικών μελετών και των δικών μας εσωτερικών μελετών στο Skin Research Centre για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αντίκτυπο στο δέρμα και σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε περισσότερα στο τμήμα Skin Research. Θυμηθείτε επίσης ότι αν παίρνετε ένα από τα προϊόντα μας σε καθημερινή βάση (μαζί με μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή), τότε παρέχετε στο σώμα σας αρκετά θρεπτικά συστατικά για να ταΐσετε ταυτόχρονα τα εσωτερικά σας όργανα και το δέρμα σας.

 Πώς ξέρω ότι απορροφώ τα συμπληρώματα;

Πρώτον, νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε το ποσοστό διάλυσης των καψουλών. Οι κάψουλες μας είναι εγγυημένα ότι θα διαλυθούν στο στομάχι μέσα σε 30 λεπτά, αν και γνωρίζουμε ότι συχνά διαλύονται μέσα σε 2 έως 11 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο των θρεπτικών ουσιών στα καψάκια απελευθερώνεται στο στομάχι μέσα σε λίγα λεπτά από την κατάποση.

Όσον αφορά την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να απορροφήσουμε μεταξύ 10% και 90% των βιταμινών και ανόργανων συστατικών που καταναλώνουμε μέσω τροφίμων και συμπληρωμάτων ανάλογα με την ηλικία, το άγχος, τα τρόφιμα που τρώγονται, την υγεία του εντέρου για να αναφέρουμε μερικά.

Γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τα περισσότερα για εσάς συμπληρώματα είναι να τα πάρετε με ένα κύριο γεύμα. Και για εκείνους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να απορροφήσουν, τότε θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν ή να αποφύγουν την καφεΐνη, το αλκοόλ και τον καπνό.

Είναι ασφαλείς οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α;

Η ποσότητα στο συμπλήρωμα Skin Vit A θεωρείται ασφαλής. Δύο φέτες μοσχαρίσιου συκωτιού  περιέχουν 120.000ius, για να θέσουμε αυτό σε προοπτική η κάψουλα μας περιέχει 5000ius που εμπίπτει στα συνιστώμενα ανώτατα όρια ασφάλειας της βιομηχανίας, ενώ εξακολουθεί να είναι σε επίπεδο κατάλληλο για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος.

Οι έγκυες γυναίκες, ή οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, δεν πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη Α παρά μόνο με τη συμβουλή του γιατρού τους ή της προγεννητικής κλινικής τους.

Ποια είναι τα αντιοξειδωτικά και ποια είναι τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων που τα περιέχουν;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ειδικά θρεπτικά συστατικά που μας προστατεύουν από επιβλαβείς τοξίνες που ονομάζονται οξειδωτικά ή ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα, επιταχύνουν τη γήρανση και προκαλούν ασθένειες.

Αυτά τα υποπροϊόντα οξυγόνου είναι σαν τους ‘σπινθήρες’ που προέρχονται από οτιδήποτε καίγεται, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων, της βενζίνης και των τηγανητών ή ψημένων τροφίμων. Ακόμη και η διαδικασία που χρησιμοποιούμε για να ‘κάψουμε’ τρόφιμα για ενέργεια μέσα στα κύτταρα του σώματός μας καταλήγει να κάνει έναν κουβά γεμάτο οξειδωτικά κάθε χρόνο.

Τα αντιοξειδωτικά είναι σαν πυρίμαχα γάντια, πιάνουν τους σπινθήρες και μας προστατεύουν. Κάθε αντιοξειδωτικό γίνεται ‘ζεστό’ και μεταδίδει το οξειδωτικό σε ένα άλλο μέχρι να μην υπάρχει πλέον κίνδυνος – έτσι λειτουργούν συνεργιστικά.

Οι βασικοί παράγοντες είναι η βιταμίνη Ε (σπόροι, ξηροί καρποί και ψάρια), η βιταμίνη C (φρούτα και λαχανικά),  βιταμίνη Α και β-καροτένιο (πορτοκαλί ή κόκκινα τρόφιμα), γλουταθειόνη (κρεμμύδια και σκόρδο) και anthocyanidins (μούρα και παντζάρια). Μπορείτε να τα συμπληρώσετε με ένα ολοκληρωμένο αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα που περιέχει καθένα από τα παραπάνω.