Nutrition Edit

Summer Skin Support

Το αντηλιακό είναι αναντικατάστατο, αλλά ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να υποστηρίξουν εντυπωσιακά το δέρμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ανεξάρτητα από το αν κάνετε ηλιοθεραπεία ή βρίσκεστε υπό σκιά, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο το χρόνο. Η αντηλιακή προστασία περιλαμβάνει προϊόντα με SPF, αντηλιακά ευρέος φάσματος, χρήση καπέλου και ρουχισμού με πυκνή ύφανση.

Τι είναι οι ακτίνες UV και με ποιο τρόπο βλάπτουν το δέρμα;

Όταν μιλάμε για αντηλιακή προστασία, στην ουσία αναφερόμαστε στην προστασία από τις υπεριώδεις (UV) ακτινοβολίες του ήλιου.

Υπάρχουν τρία είδη ακτίνων UV: Η UVA, η UVB και η UVC, και καθεμία έχει διαφορετική επίδραση στο δέρμα.

  • Οι ακτίνες UVA ασκούν μια αθροιστική, γηραντική δράση και διεισδύει βαθειά μέσα στο δέρμα. Υπάρχουν όλο το χρόνο και διαπερνούν τα σύννεφα και τα τζάμια.
  • Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που ευθύνονται για τα εγκαύματα και τον ερεθισμό του δέρματος και μας επηρεάζουν τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού συνήθως από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
  • Οι ακτίνες UVC ευτυχώς φιλτράρονται σχεδόν εντελώς από το όζον και δε θα επηρεάσουν το μέσο άνθρωπο. Έχουν ισχυρή καρκινογόνο δράση.

Οι ακτίνες UV αυξάνουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο δέρμα (έμμεση φθορά) αλλά ασκούν και απευθείας φθορές στα κύτταρα του δέρματος – αλλοιώνοντας τη φυσιολογική λειτουργία τους.

Χαρακτηριστικά σημάδια φθοράς από την ακτινοβολία είναι οι ρυτίδες και η χαλάρωση λόγω της φθοράς των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, η ξηρότητα, η τραχύτητα, οι ευρυαγγείες και οι υπερμελαγχρώσεις ή υπομελαγχρώσεις του δέρματος.

Η εκτεταμένη φωτογήρανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ο Cancer Research UK εκτιμά πως 9 στις 10 περιπτώσεις μελανώματος θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με σωστή αντηλιακή προστασία και αποφυγή κρεβατιών μαυρίσματος.

Βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά

Μέρος της φωτογήρανσης προκύπτει επειδή η ακτινοβολία UV προάγει την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Αυτές δημιουργούνται όταν τα φωτόνια (μικροσκοπικά σωματίδια) του φωτός χτυπούν τα άτομα στα κύτταρα μας δημιουργώντας ασταθείς ελεύθερες ρίζες, που μέσω αλυσιδωτών οξειδωτικών αντιδράσεων προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν φυσικά στο σώμα κυρίως μέσω της τροφής. Η βιταμίνη C είναι πιθανότατα το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό. Υπάρχουν πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης (φυτοθρεπτικά) όπως η λουτεΐνη από το σπανάκι ή το κέιλ και η ζεαξανθίνη από την πάπρικα. “Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα γιατί τα φυτά από τα οποία τα εξάγουμε χρησιμοποιούν αυτά τα συστατικά για να προστατευτούν από τις ακτίνες UV του ήλιου,” εξηγεί η Lorraine Perretta, Head of Nutrition στην Advanced Nutrition Programme™. “Το λυκοπένιο στις ντομάτες προσφέρει αυτοπροστασία στους καρπούς της. Ανευρίσκεται κυρίως στο δέρμα της ντομάτας και προλαμβάνει το  “έγκαυμα” του φρούτου.” “Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα γιατί τα φυτά έχουν ειδικές ιδιότητες αυτοπροστασίας από την ακτινοβολία UV.” Μια μελέτη απέδειξε πως υψηλές δόσεις λυκοπενίου στο δέρμα μπορούν να υποστηρίξουν τη δομή του, να μειώσουν την τραχύτητα, την ξηρότητα και τη δημιουργία ρυτίδων. Ποιος το περίμενε ότι η ταπεινή τομάτα έκρυβε μέσα της μια skin superstar;

Βιταμίνη A

Χάρη στον ζωτικό ρόλο της βιταμίνης Α στη διατήρηση της  υγείας** του δέρματος, συχνά την αποκαλούμε “βιταμίνη του δέρματος”. Ανευρίσκεται στις γλυκοπατάτες, το κέιλ, τα αυγά, τις κολοκύθες και το σπανάκι. Όταν εκτεθούμε πολύ στον ήλιο, η βιταμίνη Α καταστρέφεται με αποτέλεσμα τη διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του δέρματος. –Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανανέωση  των κυττάρων, των αναζωογόνηση του δέρματος, την ανοσοποιητική λειτουργία και τη γενικότερη ευεξία του δέρματος^.

Ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα

Η Lorraine Perretta εξηγεί “τα ωμέγα μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωση, τη βελτίωση της υφής και την επούλωση των δομών του δέρματος μετά από έκθεση σε περιβαλλοντικό stress”.

Ένα..διαφορετικό καλοκαιρινό cocktail

Όπως τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά cocktail, έτσι και η αποτελεσματική αντηλιακή προστασία αποτελείται από ένα συνδυασμό τοπικών αντηλιακών, ενίσχυσης εκ των έσω και υπεύθυνης συμπεριφοράς. Τα αντηλιακά με SPF είναι σημαντικά αλλά υπάρχουν  και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος. Βεβαιωθείτε πως η διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής σας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες συμπεριλαμβανομένων Α, C, E και σεληνίου για υποστήριξη της υγείας του δέρματος* καθώς και σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η β-καροτίνη, η λουτεΐνη, το λυκοπένιο και η ζεαξανθίνη. Εκτός από το αντηλιακό ευρέος φάσματος  (προστασία από τη UVA και UVB), φορέστε καπέλο και προστατευτικό ρουχισμό όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Επίσης, αποφύγετε να εκτίθεστε τις μεσημεριανές ώρες (11-16.00). Η αντηλιακή προστασία είναι πολλά περισσότερα από μια αποτροπή ηλιακού εγκαύματος και θα πρέπει να εστιάζει στην μακροπρόθεσμη προστασία του δέρματος. Η αντηλιακή προστασία-κοκτέιλ θα προστατέψει το δέρμα σας πιο αποτελεσματικά για να χαίρεστε το καλοκαίρι χωρίς να επιβαρύνετε το δέρμα σας.

*Η βιταμίνη C συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από το οξειδωτικό stress.

** Η βιταμίνη A συμβάλλει στη διατήρηση μιας φυσιολογικής επιδερμίδας.

^ Η βιταμίνη A συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος