Nutrition Edit

Ακμή: ‘Οτι χρειάζετε να γνωρίζετε

Ας είμαστε ειλικρινείς, σε κανέναν δεν αρέσει η ακμή αλλά είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του δέρματος κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή, συχνά σε περιόδους ορμονικών αλλαγών όπως η εμμηνόπαυση. Επηρεάζει το 80% των ατόμων μεταξύ 11-30 ετών¹, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και
αυτοπεποίθηση. Η ακμή εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών σας μπλοκάρουν με λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα, τα οποία προκαλούν λευκά’ η/και μαύρα στίγματα και σπυράκια². Μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο, το στήθος, την πλάτη και μπορεί να είναι κόκκινα και διογκωμένα ,προκαλώντας δυσφορία, φλεγμονή και τραχύτητα.

Πριν αρχίσετε να σκέφτεστε τι μπορείτε να κάνετε για τη θεραπεία της ακμής, αξίζει να ενημεωθείτε για τις αιτίες που την προκαλούν. Η ερευνητική μας ομάδα επισημαίνει μερικούς από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ακμή και αναλύουν τους παράγοντες που μπορούμε αλλά και όσους δε μπορούμε να ελέγξουμε.

Τι μπορεί να επηρεάσει την ακμή;

Αλλαγές κατά την εφηβεία
Κάθε έφηβος περνά από διάφορες αλλαγές κατά την εφηβεία, αλλά δεν είναι σε όλους το ίδιο. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τους σμηγματογόνους αδένες στο δέρμα οι οποίοι διογκώνονται και μεγαλώνουν σε μέγεθος, παράγοντας περισσότερο σμήγμα που οδηγεί στην απόφραξη των πόρων³. Αυτή η λιπαρότητα μπορεί να τροφοδοτήσει τα βακτήρια, οπότε και αρχίζουν να εμφανίζονται σπυράκια.

Υπερκεράτωση
Η υπερκεράτωση είναι μια δερματική κατάσταση που εμφανίζεται όταν το δέρμα ενός ατόμου γίνεται παχύτερο από το συνηθισμένο σε συγκεκριμένες περιοχές. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα και μερικές φορές το σώμα μπορεί να παράγει επιπλέον κερατίνη λόγω φλεγμονής, αυτό μπορεί να οφείλεται σε προστατευτική απόκριση στην πίεση ή μπορεί να είναι κληρονομικό⁴. Αυτός ο τύπος δέρματος καθιστά δύσκολη τη διέλευσητου σμήγματος και αν το δέρμα σας παράγει πολύ σμήγμα, αυτό το καθιστά ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, κάτι που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις.

‘Αγχος
Το άγχος μπορεί να σας επηρεάσει με πολλούς τρόπους και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος σας. Μπορεί να πυροδοτήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αποτέλεσμα να προκύψουν φλεγμονές του δέρματος που με τη σειρά τους προκαλούν υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Μπορεί επίσης να διαταράξει το νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κνησμό στο δέρμα. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή εάν πειράζετε τα σπυράκια σας , προκαλώντας ερυθρότητα, πρήξιμο και πιθανή μόλυνση⁴.

Διατροφή και Τρόπος Ζωής
Μερικοί από τους παράγοντες που θίξαμε είναι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουμε. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συμπεριλαμβανομένων των γλυκών, της σοκολάτας και των αεριούχων ποτών σχτίζονται με την ακμή. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς την υπερέκκριση ινσουλίνης που οδηγεί σε αύξηση του σμήγματος⁶. Όλοι γνωρίζουμε ότι η καλή ποιότητα ύπνου είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που επιτυγχάνουν τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα έχουν βελτίωση στο δερματικό φραγμό. Όταν τίθεται σε κίνδυνο ο φραγμός του δέρματος, το αμυντικό σύστημα του δέρματος έναντι των εξωτερικών επιθέσεων εξασθενεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακμής⁶. Περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να έχουν επίσης αντίκτυπο στο δέρμα. Αν το καλοσκεφτούμε, το δέρμα είναι το όργανο που εκτίθεται απευθείας στο περιβάλλον. Είναι επίσης πιθανό η διαφορά στην υγρασία που συνοδεύει κάθε εποχή να επηρεάσει το δέρμα μας και τη σοβαρότητα της ακμής⁶.

 

Sources
1. Dermatological problems of the puberty. National Library of Medicine. June 2020.
2. Acne. Mayo Clinic. August 2020.
3. Who gets acne and causes. American Academy of Dermatology Association
4. What you should know about hyperkeratosis. Medical News. August 2017.
5. 5 factors that could be contributing to your acne. Dermatology Center of North West Houston.
6. A Review of Advancement on Influencing Factors of Acne: An Emphasis on Environment Characteristics. National Library of Medicine.
September 2020.
7. 10 skincare habits that can worsen acne. American Academy of Dermatology Association.
8. Adult acne. American Academy of Dermatology Association.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *