Ο χρωματισμός ή χρώση, είναι μια σύνθετη διαδικασία που καθορίζει το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών μας.
Ελέγχεται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας.
Τα κύτταρα αυτά παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την μοναδική απόχρωση του δέρματός μας. Πώς και γιατί λοιπόν εμφανίζεται η υπερμελάγχρωση; Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε ποιες είναι οι κύριες αιτίες αυτής της δύσκολης για το δέρμα κατάστασης.
Τι προκαλεί την υπερμελάγχρωση;
Η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν η σύνθετη διαδικασία της χρώσης χάνει την ισορροπία της και δημιουργεί υπερμελάγχρωση. Στην ουσία, το συνθετικό “hyper” στην επιστημονική ονομασία hyperpigmentation σημαίνει περισσότερο, και “pigment” σημαίνει χρώμα. Ενώ η παραγωγή μελανίνης είναι μία φυσιολογική διαδικασία που προσδίδει τον μοναδικό χρωματισμό του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών μας, τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν αυτή η σύνθετη διαδικασία διαταραχθεί, δημιουργώντας υπερμελάγχρωση. Όταν τα μελανινοκύτταρα (εξειδικευμένα κύτταρα που παράγουν μελανίνη) υποστούν ζημιά, μπορεί σαν αντίδραση να γίνουν υπερδραστήρια και να αρχίσουν να παράγουν υπερβολική μελανίνη, προκαλώντας δυσχρωμίες σε μορφή κηλίδων. Συχνά παρατηρείται υπερμελάγχρωση που περιγράφεται ως κηλίδες ηλικίας, κηλίδες ήλιου, καφέ κηλίδες, ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος και αποχρωματισμός.
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι μπορούν να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή μελανίνης, μεταξύ των οποίων οι εξής:
Έκθεση στον ήλιο
Όταν το δέρμα μας εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες UV και μπλε φως, τα μελανοκύτταρα ενεργοποιούνται ώστε να παράγουν μελανίνη η οποία δρα ως φυσική ασπίδα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, απορροφώντας και διασκορπίζοντας τις
ακτίνες για να προστατεύσει τα κύτταρα του δέρματος από πιθανές βλάβες. Ωστόσο, η υπερβολική βλάβη από τον ήλιο μπορεί να διαταράξει
τη φυσιολογική παραγωγή και κατανομή της μελανίνης σε ορισμένες περιοχές, οδηγώντας σε σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα [2].
Οξειδωτικό στρες
Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά, και συνήθως προκαλείται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι ελεύθερες ρίζες είναι γνωστές ως μόρια οξυγόνου με ασύζευκτα ηλεκτρόνια, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αντιδραστικά και ευάλωτα [3]. Μπορούν να διεγείρουν την ενεργοποίηση των μελανοκυττάρων [4], οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή μελανίνης. Τα μελανοκύτταρα
ανταποκρίνονται στο οξειδωτικό στρες, έχοντας σαν αμυντικό τους μηχανισμό την παραγωγή περισσότερης μελανίνης. Όταν τα μελανοκύτταρα υπερδιεγείρονται, η υπερβολική παραγωγή μελανίνης μπορεί να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση όπως ηλιακές κηλίδες, καφέ κηλίδες και κηλίδες γήρανσης.
Ορμόνες
Οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών, όπως η εγκυμοσύνη ή η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού, μπορεί να προκαλέσει υπερμελάγχρωση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «μάσκα εγκυμοσύνης».
Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (PIH)
Συμβαίνει όταν τραυματίζουμε το δέρμα πειράζοντας τα σπυράκια ή τα στίγματα, προκαλώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία των μελανοκυττάρων. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική παραγωγή και εναπόθεση μελανίνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερμελάγχρωσης στο δέρμα. Η PIH μπορεί να χρειαστεί σημαντικό χρονικό διάστημα για να εξασθενίσει με φυσικό τρόπο. Οι σκουρόχρωμοι τύποι δέρματος είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι σε αυτή τη μορφή υπερμελάγχρωσης [5].
Ηλικία και γενετική προδιάθεση
Η ηλικία και τα γονίδια συμβάλλουν επίσης στην υπερμελάγχρωση. Η υπερμελάγχρωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα γήρανσης του δέρματος [6]. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας υφίσταται τόσο τη χρονολογική, όσο και την περιβαλλοντική γήρανση. Η χρονολογική γήρανση εξαρτάται από το πέρασμα του χρόνου, ενώ η περιβαλλοντική γήρανση προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Με την πάροδο των χρόνων, τόσο η λειτουργία όσο και η ακεραιότητα των κυττάρων μας διακυβεύονται περισσότερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στην παραγωγή μελανίνης [7].
Για την υποστήριξη και τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, οι ερευνητές μας συνιστούν τη λήψη του Skin Even IQ, ενός έξυπνου συστήματος συμπληρωμάτων που εστιάζει στην επίμονη μελάγχρωση και τις δυσχρωμίες, αποκαλύπτοντας μια λαμπερή και ομοιόμορφη επιδερμίδα. Κάθε ημερήσια δόση διαθέτει 23 συστατικά ρύθμισης της μελανίνης σε 5 κάψουλες:
Skin Bright: βασικά συστατικά του η νιασίνη, ο χαλκός* και η βιταμίνη C που ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης από τον οργανισμό.
Skin Blue Filter: κυτταροπροστατευτικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την επιδερμίδα από το μπλε φως έως και έως 60%***
Skin CoQ10: ενεργοποιητής του δέρματος σε συνδυασμό με εκχύλισμα φλοιού γαλλικού θαλάσσιου πεύκου.
Skin Vit C: ψευδάργυρος, βιταμίνη C και μούρο acerola για να φωτίζει την επιδερμίδα.
Skin Antioxidant: συνέργεια αντιοξειδωτικών για την προστασία της επιδερμίδας από εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες.
Είναι επίσης απαραίτητο να φοράμε καθημερινά κρέμα με αντιοξειδωτικά και SPF για να προστατεύουμε το δέρμα από το μπλε φως και τις ακτίνες UV, ώστε να διασφαλίσουμε ότι επιτυγχάνουμε 100% φροντίδα του δέρματος, προστατεύοντάς το από μέσα αλλά κι έξω.
*Ο χαλκός συμβάλλει στο φυσιολογικό χρωματισμό του δέρματος
Πηγές:
[1] Skin Pigmentation, Sun Exposure, and Vitamin D, Carolina Bonilla, BMC Public Health, 2014
[2] The Protective Role of Melanin Against UV Damage, Michaela Brenner, National Library of Medicine,
2007
[3] The Science of Dark Spots, The International Dermal Institute, March 22, 2021
[4] Melanocytes as Instigators and Victims of Oxidative Stress, L. Denat, National Library of Medicine, 2014
[5] The Science of Dark Spots, The International Dermal Institute, March 22, 2021
[6] Skin Pigmentation Abnormalities and their possible relationship with ageing, National Library of Medicine,
Ai-Young Lee, April 2021
[7] Skin Pigmentation Abnormalities and their possible relationship with ageing, National Library of Medicine,
Ai-Young Lee, April 2021