ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ;

Ο χρωματισμός ή χρώση, είναι μια σύνθετη διαδικασία που καθορίζει το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών μας.

Ελέγχεται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας.

Τα κύτταρα αυτά παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την μοναδική απόχρωση του δέρματός μας. Πώς και γιατί λοιπόν εμφανίζεται η υπερμελάγχρωση; Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε ποιες είναι οι κύριες αιτίες αυτής της δύσκολης για το δέρμα κατάστασης.

Τι προκαλεί την υπερμελάγχρωση;

Η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν η σύνθετη διαδικασία της χρώσης χάνει την ισορροπία της και δημιουργεί υπερμελάγχρωση. Στην ουσία, το συνθετικό “hyper” στην επιστημονική ονομασία hyperpigmentation σημαίνει περισσότερο, και “pigment” σημαίνει χρώμα. Ενώ η παραγωγή μελανίνης είναι μία φυσιολογική διαδικασία που προσδίδει τον μοναδικό χρωματισμό του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών μας, τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν αυτή η σύνθετη διαδικασία διαταραχθεί, δημιουργώντας υπερμελάγχρωση. Όταν τα μελανινοκύτταρα (εξειδικευμένα κύτταρα που παράγουν μελανίνη) υποστούν ζημιά, μπορεί σαν αντίδραση να γίνουν υπερδραστήρια και να αρχίσουν να παράγουν υπερβολική μελανίνη, προκαλώντας δυσχρωμίες σε μορφή κηλίδων. Συχνά παρατηρείται υπερμελάγχρωση που περιγράφεται ως κηλίδες ηλικίας, κηλίδες ήλιου, καφέ κηλίδες, ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος και αποχρωματισμός.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι μπορούν να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή μελανίνης, μεταξύ των οποίων οι εξής:

Έκθεση στον ήλιο

Όταν το δέρμα μας εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες UV και μπλε φως, τα μελανοκύτταρα ενεργοποιούνται ώστε να παράγουν μελανίνη η οποία δρα ως φυσική ασπίδα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, απορροφώντας και διασκορπίζοντας τις

ακτίνες για να προστατεύσει τα κύτταρα του δέρματος από πιθανές βλάβες. Ωστόσο, η υπερβολική βλάβη από τον ήλιο μπορεί να διαταράξει

τη φυσιολογική παραγωγή και κατανομή της μελανίνης σε ορισμένες περιοχές, οδηγώντας σε σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα [2].

Οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά, και συνήθως προκαλείται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι ελεύθερες ρίζες είναι γνωστές ως μόρια οξυγόνου με ασύζευκτα ηλεκτρόνια, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αντιδραστικά και ευάλωτα [3]. Μπορούν να διεγείρουν την ενεργοποίηση των μελανοκυττάρων [4], οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή μελανίνης. Τα μελανοκύτταρα

ανταποκρίνονται στο οξειδωτικό στρες, έχοντας σαν αμυντικό τους μηχανισμό την παραγωγή περισσότερης μελανίνης. Όταν τα μελανοκύτταρα υπερδιεγείρονται, η υπερβολική παραγωγή μελανίνης μπορεί να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση όπως ηλιακές κηλίδες, καφέ κηλίδες και κηλίδες γήρανσης.

Ορμόνες

Οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών, όπως η εγκυμοσύνη ή η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού, μπορεί να προκαλέσει υπερμελάγχρωση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «μάσκα εγκυμοσύνης».

Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (PIH)

Συμβαίνει όταν τραυματίζουμε το δέρμα πειράζοντας τα σπυράκια ή τα στίγματα, προκαλώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία των μελανοκυττάρων. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική παραγωγή και εναπόθεση μελανίνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερμελάγχρωσης στο δέρμα. Η PIH μπορεί να χρειαστεί σημαντικό χρονικό διάστημα για να εξασθενίσει με φυσικό τρόπο. Οι σκουρόχρωμοι τύποι δέρματος είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι σε αυτή τη μορφή υπερμελάγχρωσης [5].

ΑΓΟΡΑ ΤΩΡΑ

Ηλικία και γενετική προδιάθεση

Η ηλικία και τα γονίδια συμβάλλουν επίσης στην υπερμελάγχρωση. Η υπερμελάγχρωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα γήρανσης του δέρματος [6]. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας υφίσταται τόσο τη χρονολογική, όσο και την περιβαλλοντική γήρανση. Η χρονολογική γήρανση εξαρτάται από το πέρασμα του χρόνου, ενώ η περιβαλλοντική γήρανση προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Με την πάροδο των χρόνων, τόσο η λειτουργία όσο και η ακεραιότητα των κυττάρων μας διακυβεύονται περισσότερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στην παραγωγή μελανίνης [7].

Για την υποστήριξη και τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, οι ερευνητές μας συνιστούν τη λήψη του Skin Even IQ, ενός έξυπνου συστήματος συμπληρωμάτων που εστιάζει στην επίμονη μελάγχρωση και τις δυσχρωμίες, αποκαλύπτοντας μια λαμπερή και ομοιόμορφη επιδερμίδα. Κάθε ημερήσια δόση διαθέτει 23 συστατικά ρύθμισης της μελανίνης σε 5 κάψουλες:

Skin Bright: βασικά συστατικά του η νιασίνη, ο χαλκός* και η βιταμίνη C που ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης από τον οργανισμό.

Skin Blue Filter: κυτταροπροστατευτικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την επιδερμίδα από το μπλε φως έως και έως 60%***

Skin CoQ10: ενεργοποιητής του δέρματος σε συνδυασμό με εκχύλισμα φλοιού γαλλικού θαλάσσιου πεύκου.

Skin Vit C: ψευδάργυρος, βιταμίνη C και μούρο acerola για να φωτίζει την επιδερμίδα.

Skin Antioxidant: συνέργεια αντιοξειδωτικών για την προστασία της επιδερμίδας από εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες.

Είναι επίσης απαραίτητο να φοράμε καθημερινά κρέμα με αντιοξειδωτικά και SPF για να προστατεύουμε το δέρμα από το μπλε φως και τις ακτίνες UV, ώστε να διασφαλίσουμε ότι επιτυγχάνουμε 100% φροντίδα του δέρματος, προστατεύοντάς το από μέσα αλλά κι έξω.

*Ο χαλκός συμβάλλει στο φυσιολογικό χρωματισμό του δέρματος

Πηγές:

[1] Skin Pigmentation, Sun Exposure, and Vitamin D, Carolina Bonilla, BMC Public Health, 2014

[2] The Protective Role of Melanin Against UV Damage, Michaela Brenner, National Library of Medicine,

2007

[3] The Science of Dark Spots, The International Dermal Institute, March 22, 2021

[4] Melanocytes as Instigators and Victims of Oxidative Stress, L. Denat, National Library of Medicine, 2014

[5] The Science of Dark Spots, The International Dermal Institute, March 22, 2021

[6] Skin Pigmentation Abnormalities and their possible relationship with ageing, National Library of Medicine,

Ai-Young Lee, April 2021

[7] Skin Pigmentation Abnormalities and their possible relationship with ageing, National Library of Medicine,

Ai-Young Lee, April 2021

Ακμή: ‘Οτι χρειάζετε να γνωρίζετε

Ας είμαστε ειλικρινείς, σε κανέναν δεν αρέσει η ακμή αλλά είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του δέρματος κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή, συχνά σε περιόδους ορμονικών αλλαγών όπως η εμμηνόπαυση. Επηρεάζει το 80% των ατόμων μεταξύ 11-30 ετών¹, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και
αυτοπεποίθηση. Η ακμή εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών σας μπλοκάρουν με λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα, τα οποία προκαλούν λευκά’ η/και μαύρα στίγματα και σπυράκια². Μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο, το στήθος, την πλάτη και μπορεί να είναι κόκκινα και διογκωμένα ,προκαλώντας δυσφορία, φλεγμονή και τραχύτητα.

Πριν αρχίσετε να σκέφτεστε τι μπορείτε να κάνετε για τη θεραπεία της ακμής, αξίζει να ενημεωθείτε για τις αιτίες που την προκαλούν. Η ερευνητική μας ομάδα επισημαίνει μερικούς από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ακμή και αναλύουν τους παράγοντες που μπορούμε αλλά και όσους δε μπορούμε να ελέγξουμε.

Τι μπορεί να επηρεάσει την ακμή;

Αλλαγές κατά την εφηβεία
Κάθε έφηβος περνά από διάφορες αλλαγές κατά την εφηβεία, αλλά δεν είναι σε όλους το ίδιο. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τους σμηγματογόνους αδένες στο δέρμα οι οποίοι διογκώνονται και μεγαλώνουν σε μέγεθος, παράγοντας περισσότερο σμήγμα που οδηγεί στην απόφραξη των πόρων³. Αυτή η λιπαρότητα μπορεί να τροφοδοτήσει τα βακτήρια, οπότε και αρχίζουν να εμφανίζονται σπυράκια.

Υπερκεράτωση
Η υπερκεράτωση είναι μια δερματική κατάσταση που εμφανίζεται όταν το δέρμα ενός ατόμου γίνεται παχύτερο από το συνηθισμένο σε συγκεκριμένες περιοχές. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα και μερικές φορές το σώμα μπορεί να παράγει επιπλέον κερατίνη λόγω φλεγμονής, αυτό μπορεί να οφείλεται σε προστατευτική απόκριση στην πίεση ή μπορεί να είναι κληρονομικό⁴. Αυτός ο τύπος δέρματος καθιστά δύσκολη τη διέλευσητου σμήγματος και αν το δέρμα σας παράγει πολύ σμήγμα, αυτό το καθιστά ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, κάτι που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις.

‘Αγχος
Το άγχος μπορεί να σας επηρεάσει με πολλούς τρόπους και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος σας. Μπορεί να πυροδοτήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αποτέλεσμα να προκύψουν φλεγμονές του δέρματος που με τη σειρά τους προκαλούν υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Μπορεί επίσης να διαταράξει το νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κνησμό στο δέρμα. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή εάν πειράζετε τα σπυράκια σας , προκαλώντας ερυθρότητα, πρήξιμο και πιθανή μόλυνση⁴.

Διατροφή και Τρόπος Ζωής
Μερικοί από τους παράγοντες που θίξαμε είναι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουμε. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συμπεριλαμβανομένων των γλυκών, της σοκολάτας και των αεριούχων ποτών σχτίζονται με την ακμή. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς την υπερέκκριση ινσουλίνης που οδηγεί σε αύξηση του σμήγματος⁶. Όλοι γνωρίζουμε ότι η καλή ποιότητα ύπνου είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που επιτυγχάνουν τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα έχουν βελτίωση στο δερματικό φραγμό. Όταν τίθεται σε κίνδυνο ο φραγμός του δέρματος, το αμυντικό σύστημα του δέρματος έναντι των εξωτερικών επιθέσεων εξασθενεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακμής⁶. Περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να έχουν επίσης αντίκτυπο στο δέρμα. Αν το καλοσκεφτούμε, το δέρμα είναι το όργανο που εκτίθεται απευθείας στο περιβάλλον. Είναι επίσης πιθανό η διαφορά στην υγρασία που συνοδεύει κάθε εποχή να επηρεάσει το δέρμα μας και τη σοβαρότητα της ακμής⁶.

 

Sources
1. Dermatological problems of the puberty. National Library of Medicine. June 2020.
2. Acne. Mayo Clinic. August 2020.
3. Who gets acne and causes. American Academy of Dermatology Association
4. What you should know about hyperkeratosis. Medical News. August 2017.
5. 5 factors that could be contributing to your acne. Dermatology Center of North West Houston.
6. A Review of Advancement on Influencing Factors of Acne: An Emphasis on Environment Characteristics. National Library of Medicine.
September 2020.
7. 10 skincare habits that can worsen acne. American Academy of Dermatology Association.
8. Adult acne. American Academy of Dermatology Association.

Πώς να ενσωματώσετε το Skin Blue Filter στο πρόγραμμα συμπληρωμάτων διατροφής σας;

Η προσθήκη του Skin Blue Filter στα ήδη υπάρχοντα συμπληρώματά σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την αντιοξειδωτική ασπίδα σας, καθώς περιέχει τη σούπερ αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε* που προστατεύει τα κύτταρα του δέρματός σας. Υπάρχουν πολλά να μάθετε όσον αφορά την επιλογή των σωστών συμπληρωμάτων διατροφής, γι ‘αυτό προκειμένου να σας διευκολύνουμε θα σας αποκαλύψουμε τους ιδανικούς συνεργάτες του Skin Blue Filter και πώς μπορείτε να ενσωματώσετε αυτήν την καινοτόμο σύνθεση στο καθημερινό σας πρόγραμμα συμπληρωμάτων διατροφής.

Τέλειοι συνδυασμοί

Το Skin Blue Filter συνιστάται για όλους τους τύπους δέρματος και ειδικά για όσους έχουν γηρασμένη επιδερμίδα, ανομοιόμορφο τόνο και για όσους ζουν σε περιοχές με υψηλή έκθεση σε περιβαλλοντικό στρες. Εκτιθέμεθα στο μπλε φως όλο το χρόνο, επομένως είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας από εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε την πρόωρη γήρανση, τις βαθιές γραμμές, τις ρυτίδες και τον ανομοιόμορφο τόνο δέρματος.

Skin Blue Filter και Skin Youth Biome™

Το Skin Blue Filter βοηθά στην αντιμετώπιση των δυσχρωμιών καθώς και στην προστασία του δέρματος από το μπλε φως. Συνδυάζεται με το Skin Youth Biome™, το οποίο στοχεύει στα επτά σημάδια γήρανσης (λεπτές γραμμές, ρυτίδες, ελαστικότητα, ανομοιόμορφος τόνος δέρματος, θαμπάδα, ξηρότητα και λέπτυνση του δέρματος) και συνδυάζει την τεχνολογία μικροβιώματος με βιταμίνη C για νεανική, πιο λαμπερή επιδερμίδα όλο το χρόνο.

Skin Blue Filter και Skin Ultimate

Το Skin Ultimate είναι το πολυβραβευμένο σύστημα συμπληρωμάτων διατροφής μας που περιλαμβάνει τα Skin Vit A+, Skin Omegas+, Skin Asta-Boost, Skin CoQ10 και Skin Antioxidant για πλούσια μαλλιά, δυνατά νύχια** και μια λαμπερή και φωτεινή επιδερμίδα ^. Συνδυάζοντάς το με το Skin Blue Filter, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα αντιγήρανσης καθώς ενισχύετε την προστασία του δέρματος από τα ορατά σημάδια της γήρανσης, όπως μελάγχρωση, ρυτίδες και χαλάρωση.

Skin Blue Filter και Skin Accumax™

Για εκείνους που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν το προβληματικό ή ταλαιπωρημένο τους δέρμα, το Skin Blue Filter σε συνδυασμό με το Skin Accumax™ θρέφει κάθε κύτταρο του σώματος από την κορυφή μέχρι τα νύχια για να συμβάλλει στην απόκτηση επιδερμίδας με αψεγάδιαστη όψη.

Skin Blue Filter και Skin Moisture IQ

Η αγαπημένη επιλογή των ερευνητών μας για την αντιμετώπιση της ξηρότητας και της αφυδάτωσης του δέρματος είναι το Skin Moisture IQ. Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνδυάζεται με το Skin Blue Filter. Το Skin Blue Filter υποστηρίζει την ενυδάτωση επειδή τα θρεπτικά συστατικά συσσωρεύονται στην κεράτινη στιβάδα προστατεύοντας την ακεραιότητα του λιπιδικού στρώματος που διατηρεί την υγρασία. Προσφέρει εντατική ενυδάτωση και λαμπερό δέρμα.

Όταν προσθέτετε το Skin Blue Filter στο πρόγραμμα συμπληρωμάτων διατροφής σας, ακολουθήστε τις παραπάνω συστάσεις των ερευνητών μας και σύντομα το δέρμα σας θα αποκτήσει επιπλέον προστασία από το μπλε φως σε χρόνο μηδέν. Οι συστάσεις των ερευνητών μας βασίζονται σε τεκμηριωμένη έρευνα καθώς και στις δικές μας κλινικές δοκιμές. Οι ερευνητές μας θα ήθελαν να ακούσουν την εμπειρία σας μετά την προσθήκη του Skin Blue Filter στο πρόγραμμα συμπληρωμάτων διατροφής σας. Ακολουθήστε μας στο Instagram @advancednutritionprogrammegreece και  μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας μετά τη χρήση του Skin Blue Filter.

*Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες

^Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής επιδερμίδας

**Το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και νυχιών

 

Πώς η υγεία του εντέρου συνδέεται με το δέρμα;

Μπορεί να σας εκπλήξει αυτό που θα διαβάσετε αλλά η εμφάνιση της επιδερμίδας σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου σας. Όταν δεν υπάρχει  ισορροπία ανάμεσα στα καλά και τα κακά βακτήρια, το έντερο χάνει την ευεξία του και αυτό λέγεται δυσβίωση.  Μερικά συμπτώματα της δυσβίωσης είναι η κακή πέψη, το προβληματικό ή θαμπό δέρμα, η κόπωση και η έλλειψη συγκέντρωσης. Πριν εμβαθύνουμε στο άξονα έντερο-δέρμα και τους παράγοντες που διαταράσσουν το έντερο, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι σημαίνει μικροβίωμα; Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στο μικροβίωμα; Οι ερευνητές μας θα μας τα εξηγήσουν όλα.

Τι είναι το μικροβίωμα;

Το  μικροβίωμα είναι μια κοινότητα βακτηρίων, ιών και μυκήτων που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας.

Παρότι μερικά βακτήρια είναι επιβλαβή και σχετίζονται με ασθένειες, άλλα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη διαχείριση του βάρους και τη λειτουργία της καρδιάς  και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας μας¹.

Γιατί τα βακτήρια του εντέρου είναι τόσο σημαντικά;

Δε δίνουμε την πρέπουσα σημασία στα καλά βακτήρια του εντέρου. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη γενικότερη υγεία και στην υγεία του δέρματος.

Μας βοηθούν να χωνεύουμε τις τροφές, παράγουν βιταμίνες Β για ενέργεια, βιταμίνη Κ για επούλωση πληγών και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, μας βοηθούν να καταλάβουμε πότε έχουμε χορτάσει και συμβάλλουν στη διαχείριση του σωματικού² βάρους³. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ποικιλομορφία του μικροβιώματος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο δέρμα μας³.

Ο άξονας έντερο-δέρμα

Τώρα μπορούμε να αναλύσουμε τη σχέση ανάμεσα στο έντερο και το δέρμα. Τα στοιχεία δείχνουν πως η συνολική ευεξία του εντέρου σχετίζεται με την ευεξία του δέρματος. Αυτό είναι γνωστό ως  «άξονας έντερο-δέρμα» (gut-skin axis). Τόσο το δέρμα όσο και το έντερο αλληλεπιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω του μικροβιώματος.  Όταν υπάρχει ανισορροπία στο μικροβίωμα (πιο πολλά κακά βακτήρια) υπάρχει αδυναμία ρύθμισης του μικροβιώματος του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει λιπαρότητα, εξάρσεις και γενικά κακή υγεία του δέρματος.

Η φτωχή διατροφή και ο πιεστικός τρόπος ζωής συμβάλλουν στη δυσβίωση η οποία με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονή στο έντερο. Αυτή η φλεγμονή στο σώμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, αποφολίδωση και ερυθρότητα⁴.

Πώς το έντερο χάνει την ευεξία του;

Τώρα που αναλύσαμε πώς το έντερο επικοινωνεί με το δέρμα ας δούμε τους παράγοντες που διαταράσσουν το έντερο⁵.

 • Stress
 • Κάπνισμα
 • Διαταραχές ύπνου
 • Αλκοόλ
 • Γήρανση
 • Αντιβιοτικά
 • Διατροφή (Υψηλή σε ζάχαρη, χαμηλή σε φυτικές ίνες, τροφικές δυσανεξίες)

Αν ταυτίζεστε με ορισμένα από τα παραπάνω μπορεί να έχετε βιώσει συμπτώματα δυσβίωσης όπως πεπτικές διαταραχές, προβληματικό ή κουρασμένο δέρμα,  κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Ας δούμε τώρα πώς μπορείτε να συμβάλετε στην ευεξία του εντέρου.

Συστάσεις για υγιέστερο έντερο

Οι ερευνητές μας προτείνουν τα παρακάτω για υγιέστερο, πιο ισορροπημένο μικροβίωμα⁵.

 • Αποφύγετε τροφές και ποτά με ζάχαρη
 • Καταναλώστε πολλές φυτικές ίνες
 • Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ
 • Προσπαθήστε να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο 7-9 ωρών
 • Χαμηλώστε τα επίπεδα του stress (yoga, διαλογισμός, άσκηση)
 • Λαμβάνετε συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά (φιλικά προς το δέρμα βακτήρια)

Υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορείτε να εξισορροπήσετε το μικροβίωμα σας και να αποκτήσετε λαμπερό, ενυδατωμένο και καθαρό δέρμα. Δείτε παρακάτω μερικές τροφές που αξίζει να καταναλώνετε συχνά γι αυτό το σκοπό.

Τροφές με πολλές φυτικές ίνες

 • Όσπρια
 • Αρακάς
 • Σπαράγγια
 • Μούρα

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

 • Kimchi
 • Sauerkraut
 • Γιαούρτι
 • Tempeh
 • Miso

Βότανα και μπαχαρικά:

 • Κουρκουμάς
 • Τζίντζερ
 • Mάραθο
 • Θυμάρι
 • Δυόσμος
 • Κανέλα
 • Σκόρδο
 • Κόλιανδρος
 • Κύμινο

Τώρα που αναλύσαμε την σχέση εντέρου-δέρματος, είναι ξεκάθαρο πως η προϋπόθεση για να έχουμε όμορφο δέρμα είναι ένα υγιές έντερο. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής και οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να μας χαρίσουν γαστρεντερική υγεία και υπέροχο δέρμα.

 1. The gut microbiome, diet, and links to cardiometabolic and chronic disorders.National Library of Medicine. Nat Rev Nephrol. November 30, 2015.
 2. The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis. National Library of Medicine. Salem I, Ramser, A, Isham N, Mahmoud A. July 10 2018.
 3. Gut microbiota functions: metabolism of nutrients and other food components.National Library of Medicine. Rowland, I, Gibson G, Heinken A, Scott K, Swann J, Thiele I, Tuohy K. April 10 2017.
 4. Health effects on probiotics on the skin.National Library of Medicine. M Rahmati Roudsari, R Karimi, S Sohrabvandi, A M Mortazavian. 2015.
 5. The Gut Microbiome: What we do and don’t know.Gail, A Cresci. National Library of Medicine. October 8 2018.

Ανακαλύψτε τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής για το δέρμα 

Summer Skin Support

Το αντηλιακό είναι αναντικατάστατο, αλλά ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να υποστηρίξουν εντυπωσιακά το δέρμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ανεξάρτητα από το αν κάνετε ηλιοθεραπεία ή βρίσκεστε υπό σκιά, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο το χρόνο. Η αντηλιακή προστασία περιλαμβάνει προϊόντα με SPF, αντηλιακά ευρέος φάσματος, χρήση καπέλου και ρουχισμού με πυκνή ύφανση.

Τι είναι οι ακτίνες UV και με ποιο τρόπο βλάπτουν το δέρμα;

Όταν μιλάμε για αντηλιακή προστασία, στην ουσία αναφερόμαστε στην προστασία από τις υπεριώδεις (UV) ακτινοβολίες του ήλιου.

Υπάρχουν τρία είδη ακτίνων UV: Η UVA, η UVB και η UVC, και καθεμία έχει διαφορετική επίδραση στο δέρμα.

 • Οι ακτίνες UVA ασκούν μια αθροιστική, γηραντική δράση και διεισδύει βαθειά μέσα στο δέρμα. Υπάρχουν όλο το χρόνο και διαπερνούν τα σύννεφα και τα τζάμια.
 • Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που ευθύνονται για τα εγκαύματα και τον ερεθισμό του δέρματος και μας επηρεάζουν τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού συνήθως από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 • Οι ακτίνες UVC ευτυχώς φιλτράρονται σχεδόν εντελώς από το όζον και δε θα επηρεάσουν το μέσο άνθρωπο. Έχουν ισχυρή καρκινογόνο δράση.

Οι ακτίνες UV αυξάνουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο δέρμα (έμμεση φθορά) αλλά ασκούν και απευθείας φθορές στα κύτταρα του δέρματος – αλλοιώνοντας τη φυσιολογική λειτουργία τους.

Χαρακτηριστικά σημάδια φθοράς από την ακτινοβολία είναι οι ρυτίδες και η χαλάρωση λόγω της φθοράς των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, η ξηρότητα, η τραχύτητα, οι ευρυαγγείες και οι υπερμελαγχρώσεις ή υπομελαγχρώσεις του δέρματος.

Η εκτεταμένη φωτογήρανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ο Cancer Research UK εκτιμά πως 9 στις 10 περιπτώσεις μελανώματος θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με σωστή αντηλιακή προστασία και αποφυγή κρεβατιών μαυρίσματος.

Βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά

Μέρος της φωτογήρανσης προκύπτει επειδή η ακτινοβολία UV προάγει την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Αυτές δημιουργούνται όταν τα φωτόνια (μικροσκοπικά σωματίδια) του φωτός χτυπούν τα άτομα στα κύτταρα μας δημιουργώντας ασταθείς ελεύθερες ρίζες, που μέσω αλυσιδωτών οξειδωτικών αντιδράσεων προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν φυσικά στο σώμα κυρίως μέσω της τροφής. Η βιταμίνη C είναι πιθανότατα το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό. Υπάρχουν πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης (φυτοθρεπτικά) όπως η λουτεΐνη από το σπανάκι ή το κέιλ και η ζεαξανθίνη από την πάπρικα. “Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα γιατί τα φυτά από τα οποία τα εξάγουμε χρησιμοποιούν αυτά τα συστατικά για να προστατευτούν από τις ακτίνες UV του ήλιου,” εξηγεί η Lorraine Perretta, Head of Nutrition στην Advanced Nutrition Programme™. “Το λυκοπένιο στις ντομάτες προσφέρει αυτοπροστασία στους καρπούς της. Ανευρίσκεται κυρίως στο δέρμα της ντομάτας και προλαμβάνει το  “έγκαυμα” του φρούτου.” “Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα γιατί τα φυτά έχουν ειδικές ιδιότητες αυτοπροστασίας από την ακτινοβολία UV.” Μια μελέτη απέδειξε πως υψηλές δόσεις λυκοπενίου στο δέρμα μπορούν να υποστηρίξουν τη δομή του, να μειώσουν την τραχύτητα, την ξηρότητα και τη δημιουργία ρυτίδων. Ποιος το περίμενε ότι η ταπεινή τομάτα έκρυβε μέσα της μια skin superstar;

Βιταμίνη A

Χάρη στον ζωτικό ρόλο της βιταμίνης Α στη διατήρηση της  υγείας** του δέρματος, συχνά την αποκαλούμε “βιταμίνη του δέρματος”. Ανευρίσκεται στις γλυκοπατάτες, το κέιλ, τα αυγά, τις κολοκύθες και το σπανάκι. Όταν εκτεθούμε πολύ στον ήλιο, η βιταμίνη Α καταστρέφεται με αποτέλεσμα τη διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του δέρματος. –Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανανέωση  των κυττάρων, των αναζωογόνηση του δέρματος, την ανοσοποιητική λειτουργία και τη γενικότερη ευεξία του δέρματος^.

Ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα

Η Lorraine Perretta εξηγεί “τα ωμέγα μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωση, τη βελτίωση της υφής και την επούλωση των δομών του δέρματος μετά από έκθεση σε περιβαλλοντικό stress”.

Ένα..διαφορετικό καλοκαιρινό cocktail

Όπως τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά cocktail, έτσι και η αποτελεσματική αντηλιακή προστασία αποτελείται από ένα συνδυασμό τοπικών αντηλιακών, ενίσχυσης εκ των έσω και υπεύθυνης συμπεριφοράς. Τα αντηλιακά με SPF είναι σημαντικά αλλά υπάρχουν  και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος. Βεβαιωθείτε πως η διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής σας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες συμπεριλαμβανομένων Α, C, E και σεληνίου για υποστήριξη της υγείας του δέρματος* καθώς και σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η β-καροτίνη, η λουτεΐνη, το λυκοπένιο και η ζεαξανθίνη. Εκτός από το αντηλιακό ευρέος φάσματος  (προστασία από τη UVA και UVB), φορέστε καπέλο και προστατευτικό ρουχισμό όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Επίσης, αποφύγετε να εκτίθεστε τις μεσημεριανές ώρες (11-16.00). Η αντηλιακή προστασία είναι πολλά περισσότερα από μια αποτροπή ηλιακού εγκαύματος και θα πρέπει να εστιάζει στην μακροπρόθεσμη προστασία του δέρματος. Η αντηλιακή προστασία-κοκτέιλ θα προστατέψει το δέρμα σας πιο αποτελεσματικά για να χαίρεστε το καλοκαίρι χωρίς να επιβαρύνετε το δέρμα σας.

*Η βιταμίνη C συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από το οξειδωτικό stress.

** Η βιταμίνη A συμβάλλει στη διατήρηση μιας φυσιολογικής επιδερμίδας.

^ Η βιταμίνη A συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Colostrum: Η πιο αρχαία τροφή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Το colostrum (αγελαδινό πρωτόγαλα)  είναι το πρώτο γάλα που παράγουν οι αγελάδες μόλις γεννήσουν, σε ποσοστό 0.5% της ετήσιας παραγωγής γάλακτος και η σημαντικότητα του για την υγεία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια[i]. Από χημικής άποψης, τo colostrum είναι ένα σύνθετο υγρό που περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες και αμινοξέα[ii]. Επίσης, περιέχει βιοενεργά συστατικά όπως αυξητικούς[iii], αντιμυκητιακούς[iv], αντιοξειδωτικούς[v]  και αντιμικροβιακούς[vi] παράγοντες (ανοσογλοβουλίνες, λακτοϋπεροξειδάσες, λυσοζύμη και λακτοφερίνη).

Οι αυξητικοί παράγοντες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στο colostrum είναι οι IGF-I και IGF-II[vii] (Insulin-like Growth Factors I & II) οι οποίοι ενεργοποιούν την κυτταρική ανάπτυξη. Η συγκέντρωση IGF-I στο αγελαδινό πρωτόγαλα είναι 200-2000 μg/l[viii] ενώ στο κανονικό γάλα είναι <10 μg/l[ix]. Οι αυξητικοί παράγοντες του colostrum έχουν πολλαπλές[x] αναπλαστικές δράσεις σε όλα τα δομικά κύτταρα του οργανισμού όπως τα οστά, οι μύες, το δέρμα και το έντερο. Ασκούν πολύ σημαντική δράση στην επούλωση των πληγών και των τραυμάτων σε μετεγχειρητικούς ασθενείς και ασθενείς με τραύματα.

Έχει επικρατήσει η χρήση του αγελαδινού colostrum επειδή παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες και οι ιδιότητες του είναι παρόμοιες με εκείνες του ανθρώπινου. Υπάρχουν περισσότερες από 2000 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του Colostrum.

To colostrum χρησιμοποιείται για τη βελτίωση διαφόρων διαταραχών του οργανισμού: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη φυσιολογική φθορά που επέρχεται με την ηλικία. Επίσης, το colostrum έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοειδή αρθρίτιδα και την επούλωση των ιστών του σώματος. Πρόσφατες μελέτες σε αθλητές έδειξαν πως η χρήση του colostrum ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα[xi] και την απόδοση[xii] των αθλητών[xiii] .

Επίσης, κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως οι αυξητικοί παράγοντες στο Colostrum ωθούν τον οργανισμό να χρησιμοποιεί το λίπος[xiv] για ενέργεια αντί για τους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα θα καίει περισσότερο λίπος συμπεριλαμβανομένου και του λίπους που προέρχεται από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που καταναλώνει. Η ιδέα ότι το colostrum μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από άλλες μελέτες που απέδειξαν πως ευνοεί την ομοιόσταση της γλυκόζης[xv] και πως χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά σε λεπτίνη[xvi] αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού και άρα μειώνει την πρόσληψη περιττής τροφής.

Στην δερματολογία και την αισθητική η χρήση του colostum είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση[xvii] του. Επίσης η ευεργετική δράση του στους ινοβλάστες και η ιδιότητά του να προωθεί τη  διαφοροποίηση[xviii] και ανάπλαση των δερματικών κυττάρων το καθιστά δημοφιλές στις αντιγηραντικές τεχνικές. Χάρη στην ιδιότητα του colostrum διατηρεί υγιή το φραγμό του δέρματος μέσω της παραγωγής NMF συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγρασίας της επιδερμίδας[xix]. Πολύ ευεργετική επίσης είναι η δράση του colostrum στα εγκαύματα[xx], διάφορες ερυθηματώδεις βλάβες και στην ψωρίαση[xxi]. Επομένως το colostrum είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε δερματικές καταστάσεις που σχετίζονται με το φραγμό του δέρματος, την αφυδάτωση  και την έκθεση στην UV ακτινοβολία[xxii].

Η χρήση του colostrum φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης  και της εμμηνόπαυσης όχι μόνο λόγω της στήριξης που προσφέρει στο συνδετικό ιστό αλλά και χάρη στη δράση του στην αύξηση της οστικής πυκνότητας[xxiii].

Σχετικά με τη γαστρεντερική υγεία υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που αναλύουν την ευεργετική δράση του colostrum στο γαστρεντερικό σύστημα (Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.) και την προστασία του από τοξίνες, ιούς, παράσιτα και μύκητες. Το colostrum περιέχει πρεβιοτικά (ολογοσακχαρίτες γάλακτος) που ενισχύουν το μικροβίωμα και ειδικά τις οικογένειες των φιλικών προβιοτικών Bifidobacteracea και  Lactobacillaceae[xxiv] που είναι γνωστές για τις θετικές επιδράσεις τους στο γαστρεντερικό σύστημα και το δέρμα.

Η έρευνα για τα οφέλη και τις πιθανές χρήσεις του colostrum συνεχίζεται με σημαντικές ενδείξεις πως θα μπορούσε να αποτελεί μια άριστη φυσική θεραπευτική επιλογή και σημαντικό συστατικό της κλινικής διατροφής.

Νάνου Μπάρμπαρα

MSc Διατροφή & Δημόσια Υγεία Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Αισθητικός & Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθηνών

ΑΓΟΡΑ ΤΩΡΑ

 

 

[i] Korhonen, H. Significance of colostrums to the health and nutrition of the newborn calf. Suoen Elainlaakari. 84:375, 1978

[ii] Oyeniyi O O,Hunter A G. Colostral constituents including immunoglobulins in the first three milkings postpartum. J Dairy Sci. 61:44-48,1978.

[iii] Donovan S. M., J Odle. Growth factors in milk as mediators of infant development. Annu Rev Nutr. 14: 147-167, 1994.

[iv] Zelechowska, P.; Agier, J.; Brzezi ´nska-Błaszczyk, E. Endogenous Antimicrobial Factors in the Treatment of Infectious Diseases. ˙ Cent. Eur. J. Immunol. 2016, 41, 419–425.

[v] Larkins, N. Potential Implications of Lactoferrin as a Therapeutic Agent. Am. J. Vet. Res. 2005, 66, 739–742.

[vi] Reiter B. Review of the progress of dairy science: antimicrobial systems in milk. J Dairy Res. 45:131-147, 1978.

[vii] Francis G L, Upton F M,  Ballard F J, Mc Neil K A, Wallace J C. Insulin-like growth factors 1 and 2 in bovine colostrums. Sequences and biological activities compared with those of a potemt truncated form. Biochem J. 251:95-103, 1988.

[viii] Scaar T C, Vega JR, Pyke S N, Baumrucker C R. Changes in islulin-like growth factor- binding proteins in bovine mammary secretions associated with pregnancy and parturition. J Endocrinol. 1991, 131:123-133.

[ix] Collier R J, Miller M A, Hildebrandt JR, Torkelson  A R, White T C, Madsen KS, Vicini JL, Eppad PJ, Lanza GM. Factors affecting insulin-like growth factor-I concentration in bovine colostrums. J Dairy Sci. 74:2905-2911,1991.

[x] Uruakpa FO, Ismond MA, Akobundu ENT. Colostrum and its benefits: a review. Nutr Res, 2002. 22(6):755-767.

[xi] Antonio J, Sanders M, Darin Van Gammeren. The effects of bovine colostrum supplementation on body composition and exercise performance in active men and women. Nutrition, 2001, 17(3):243-247.

[xii] Buckley J, Abbott M, Martin S, Brinkworth G, Whyte P. Effect of oral bovine colostrum supplement on running performance. J Sci Med Sport. 5:65-79. 2002.

[xiii] J S Coombes, M Conacher, S K Austen, P A Marshall. Dose effects of oral bovine colostrum on physical work capacity in cyclists. Med Scie Sport Excerc. 2002. 34(7):1184-8.

[xiv] Schwade, S. Insulin-like growth factors. Muscle &Fitness. (1992).

[xv] Mehra R; Singh R; Nayan V; Buttar H; Kumar N; Kumar S; Bhardwaj A; Kaushik R; Kumar H. Nutritional attributes of bovine colostrum components in human health and disease: A comprehensive review. Food Bioscience, Vol 40 April 2021.

[xvi] L.Pinotti, F. Rossi. Leptin in Bovine Colostrum and Milk. Horm Metab Res 2006; 38(2): 89-93. 2006.

[xvii] Laffan AM et al., Lactoferrin for the prevention of post antibiotics diarrhea. Journal of health population nutrition. (2011).

[xviii] Vollmer, D.; West, V.; Lephart, E. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int. J. Mol. Sci. 2018, 19, 3059.

[xix] Son ED, Kim Y, Joo KM, et al. Skin dryness in apparently healthy human skin is associated with decreased expression of bleomy[xix]cin hydrolase in the stratum corneum. Clinical Experimental Dermatol. 2014;40:247-253.

[xx] Pukacka, M.; Pukacki, P.; Zaba, R.; Adamski, Z.; Mrozewicz, B. Use of Bovine Colostrum in Dermatology in the Department of ˙ Dermatology and Venerology of Poznan. Dermatol. Prakt. 2015, 7, 61–64.

[xxi] Saraceno, R.; Gramiccia, T.; Chimenti, S.; Valenti, P.; Pietropaoli, M.; Bianchi, L. Topical Lactoferrin Can Improve Stable Psoriatic Plaque. G. Ital. Dermatol. Venereol. 2014, 149, 335–340.

[xxii] Kovacs D, Maresca V, Flori E, Mastrofrancesco A, Picardo M, Cardinali G. Bovine colostrum induces the differentiation of human primary keratinocytes. The FASEB Journal. 2020;34:6302–6321.

[xxiii][xxiii] Jeograi Lee, Hyun-Mi Kin, Heesun Choi, Jeong Hwa Hong. Effects of Colostrum Basic Protein from Colostrum Whey Protein: Increases in Osteoblast proliferation and bone metabolism. J Food Sci Nutr. Vol 12, p 1-6. 2007

[xxiv] Menchetti, L.; Traina, G.; Tomasello, G.; Casagrande-Proietti, P.; Leonardi, L.; Barbato, O.; Brecchia, G. Potential benefits of colostrum in gastrointestinal diseases. Front. Biosci. 2016, 8, 331–351

Πολυεπίπεδη ενυδάτωση σε 28 μέρες

Πολυεπίπεδη ενυδάτωση σε 28 μέρες

O χειμώνας μπορεί να άργησε αλλά ήρθε για τα καλά σε όλη τη χώρα! Αν το κρύο και η θέρμανση των εσωτερικών χώρων αφυδάτωσαν ή προκάλεσαν ερυθρότητα στην επιδερμίδα σου πρέπει να ενδυναμώσεις το φυσικό φραγμό της.  Για να έχουμε ελαστικό και ενυδατωμένο δέρμα χρειαζόμαστε ενυδατικά συστατικά και υγροσκοπικές ουσίες (όπως το υαλουρονικό οξύ και η βιταμίνη Α) στις βαθύτερες αλλά και στις πιο επιφανειακές στιβάδες του δέρματος (Ω3 και κεραμίδια). Προκειμένου το δέρμα να μπορεί να συγκρατεί την υγρασία του είναι απαραίτητο να διατηρεί ακέραιο τον προστατευτικό φραγμό του και να έχει επάρκεια Ω3 λιπαρών οξέων.

Για άμεση ενυδάτωση κυριολεκτικά από την κορυφή ως τα νύχια μπορείς να δοκιμάσεις το Skin Moisture IQ για 28 ημέρες. Πρόκειται για ένα clean, no-tox συνδυασμό βιταμινών και ενυδατικών συστατικών που ενυδατώνει άμεσα  όλες τις στιβάδες του δέρματος.

ΑΓΟΡΑ ΤΩΡΑ

Είναι η πιο αποτελεσματική και έξυπνη λύση για την ξηρότητα ή την αφυδάτωση γιατί προσφέρει πολυεπίπεδη ενυδάτωση. Η συσκευασία περιλαμβάνει 28 προγεμισμένες κυψέλες ημερήσιας δόσης για ευκολία στη χρήση και τη μεταφορά. Κάθε κυψέλη περιέχει 1 κάψουλα με βιταμίνη Α, 2 κάψουλες με Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, 1 μοντέρνο multivitamin με smoothie υπερτροφών και 1 ειδική κάψουλα με υαλουρονικό και κεραμίδια που ενυδατώνουν τις πιο βαθιές στιβάδες.

Αn θέλεις να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο την ενυδάτωση του δέρματος σου θυμήσου πως η απορρόφηση του νερού που πίνεις γίνεται στο έντερο.

Gut care=skin care. Επίλεξε το προβιοτικό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του οργανισμού σου.

Αν έχεις λιπαρότητα και stress σου προτείνουμε το Skin Clear Biome, ενώ αν έχεις δυσχρωμίες ή ορατά σημάδια γήρανσης το Skin Youth Biome είναι ιδανικό για σένα.

Tip: Προσπάθησε να καταναλώνεις αρκετό νερό, αφεψήματα βοτάνων χωρίς ζάχαρη, φρέσκα φρούτα εποχής και ωμά λαχανικά για να ενυδατώσεις καλύτερα τον οργανισμό σου.

Τοποθέτησε μια κούπα με νερό πάνω στο καλοριφέρ ή χρησιμοποίησε hydration sprays στο πρόσωπό σου αν βρίσκεσαι σε χώρο με air condition ή αερόθερμο για να μη χάνεις υγρασία από την επιδερμίδα σου.

Το όραμα μας

Οι φαρμακευτικοί σύμβουλοι και οι διατροφολόγοι μας επιλέγουν μόνο συστατικά άριστης ποιότητας
που μπορούν να απορροφηθούν εύκολα από το σώμα μας. Επίσης, τα ιχθυέλαια μας ελέγχονται σχολαστικά για ρύπους. Πιστεύουμε ότι η ποσότητα και η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα προϊόντα μας μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στο δέρμα σας
και τη γενικότερη ευεξία σας.